’s Werelds oudste spin sterft


valdeurspin

Een momentje stilte voor een bijzonder dier. Nummer 16, heette ze, en ze was een valdeurspin. Wás, want ze is overleden in de Australische onderzoeksfaciliteit waar ze haar hielden. Na 43 jaar verruilde ze het tijdelijke voor het eeuwige. Bijzonder, omdat het vorige record van deze spinnensoort op ‘slechts’ 28 jaar stond. In de boeken staat dat deze soort een levensverwachting van 20 jaar heeft.

Nummer 16 werd in 1974 opgenomen in een populatie van Australische valdeurspinnen in Curtin University. Ze wilden deze bijzondere spinnen over een langere periode volgen om te zien hoe ze leefden en hoe oud ze kunnen worden. Antwoord op die laatste vraag hebben de onderzoekers nu. Ze leerden nog veel meer over deze dieren. Onder andere dat ze met vijf jaar volwassen zijn. Vrouwtjes blijven hun leven lang op één plek, terwijl de mannetjes rondtrekken.

Toch is Nummer 16 waarschijnlijk niet door ouderdom gestorven, maar door een parasiet. Die boren zich een weg in de spin en leggen daar eitjes. Als die uitkomen, eten ze de spin van binnenuit op. In oktober waren de onderzoekers al bang dat een parasiet zich een weg in de oude spin had geboord. Daarna verdween ze, waarschijnlijk omdat ze zich had ingegraven. Nu hebben de onderzoekers geconstateerd dat ze dood is.

Valdeurspinnen worden bedreigd. Hun aantallen lopen terug. De hoop is dat het experiment waarbij Nummer 16 was betrokken, kan helpen om ze beter te beschermen.