Russische stad Chelyabinsk hackt er op los


Vanuit de Russische stad Chelyabinsk komen de meeste internetaanvallen per miljoen inwoners: 120. De Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en Buenos Aires (hoofdstad Argentinië) bezetten respectievelijk de tweede en derde plaats. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer Universiteit Twente.

Het aantal aanvallen gedurende een kleine week op Nederlandse servers per regio.
In het onderzoek werd gekeken uit welke stad de meeste internetaanvallen per miljoen inwoners plaatsvinden. Gekeken op nationaal niveau voeren China, Brazilië en de Verenigde Staten de lijst aan.

Maar landen zelf hebben ook zo hun probleemgebieden. Chelyabinsk is daar een goed voorbeeld van. Hoe nauwkeuriger bekend is vanuit waar internetcriminelen opereren, hoe beter internetcriminaliteit kan worden bestreden. Vandaar ook dit onderzoek door Matthijs van Polen, Giovane Moura en Aiko Pras, die de steden zelfs ‘evil’ ofwel kwaadaardig noemen in hun rapport.

Uit Seoel (Zuid-Korea), Taipei (Taiwan) en Beijing (China) komen in absolute aantallen de meeste internetaanvallen. De top twintig bevat voornamelijk steden in Azië en Zuid Amerika. Slechts één Europese stad haalde de top twintig; te weten Boekarest.

Facebook is een favoriet slachtoffer. Er worden 600.000 pogingen gedaan om Facebook accounts te hacken – per dag. Dat zegt het sociale medium. Het gaat daarbij vooral om ‘commerciële hacks’, mensen die proberen om advertenties op pagina’s van Facebook leden te zetten. Als alle hacks succesvol zouden zijn, dan was binnen vier jaar ieders Facebook account minstens één keer gehackt.

De zwakste plek voor veel accounts is het wachtwoord. Veel mensen gebruiken op allerlei plekken op internet hetzelfde wachtwoord. Als een hacker dat eenmaal heeft weten te achterhalen, dan is het een koud kunstje om in te breken. Veel trojaanse paarden en virussen zijn tegenwoordig speciaal gemaakt om wachtwoorden te ontdekken. Kijk dus uit welke games je downloadt.