Russische schat teruggevonden?


Een Poolse historicus beweert dat hij de lokatie gevonden heeft van de Barnsteenkamer. Het is een schat die men verloren waande nadat de Duitsers hem stalen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De historicus Bartlomiej Plebanczyk heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar een van de best bewaarde Nazi-bunkers van Polen, zo’n honderd kilometer van Kaliningrad. Hij scande de bunker met radar waarmee hij ook onder de grond kan kijken. Hij weet ‘zo goed als zeker’ dat hij de schat heeft teruggevonden in een ondergrondse kamer.

De Barnsteenkamer werd uit het Russische paleis gehaald in 1941. De kamer was gevuld met puur barnsteen, goud en waardevolle stenen. Het was een achttiende-eeuws geschenk aan de tsaar en werd ooit gerekend tot de wereldwonderen. Deskundigen zeggen dat áls de resten van de driehonderd jaar oude kamer worden teruggevonden, ze nu meer dan 450 miljoen euro waard zouden zijn.

Plebanczyk denkt dat de kamer nog steeds bestaat, omdat bewoners in de buurt zeggen dat ze Duitse vrachtwagens hebben gezien die tegen het einde van de oorlog zware kisten bij de bunker afleverden. Een lokale politicus denkt dat het mogelijk ook een andere schat zou kunnen zijn. Het wachten is nu op toestemming om er een boor in te zetten en met en kleine videocamera de binnenkant te bekijken.