Russische ruimtevaart vleugellam?


De elektronica die in de ruimtevaart wordt gebruikt, moet aan enorm hoge eisen voldoen. Buiten onze dampkring razen deeltjes rond die een normale schakeling (zoals in een aardse televisie of computer zit) binnen korte tijd zou roosteren. Het maken van elektrische componenten die dat kunnen weerstaan, is een ingewikkelde en dure aangelegenheid. Vrijwel al die elektronica komt uit de Verenigde Staten.

Voor de Russen is dat een probleem, want deze spullen vallen onder het handelsembargo dat is afgekondigd tegen de staat van Vladimir Poetin wegens zijn interventies in Oekraïne. De Russen hebben nog steeds behoorlijk wat op voorraad, maar aangezien Rusland veel missies het heelal in stuurt, zal dat in de nabije toekomst op zijn.

Volgens vice-premier Dimitri Rogosin zal Rusland een oplossing vinden voor dat probleem. Het land wil zelf een hoogwaardige industrie uit de grond stampen die dergelijke componenten kan maken. het wordt ‘een test voor het nationale karakter’ om dat binnen afzienbare tijd te doen, zo zei hij tijdens een toespraak. Het probleem is alleen dat daarvoor machines nodig zijn (zoals gemaakt bij de Nederlandse firma ASML) die ook onder het embargo vallen.

De Russische ruimtevaartorganisatie ORKK heeft al laten weten te onderzoeken of onderdelen ook in China kunnen worden gekocht. Maar ook daar kunnen ze nog niet de kwaliteit leveren die in de Verenigde Staten wel te krijgen is. Rogosin wil het daarom eventueel over een andere boeg gooien, zo zei hij in dezelfde toespraak. Als de Amerikanen de componenten niet leveren, wil hij ze niet meer meenemen naar het internationale ruimtestation ISS. De Russen onderhouden daarop een pendeldienst. De Amerikanen moeten maar ‘met een trampoline’, zo schamperde hij.