Russische ruimtevaart gaat commercieel


Soyuz

Vladimir Poetin heeft met een decreet een einde gemaakt aan ruimtevaartorganisatie Roscosmos. Per 1 januari houdt het op te bestaan. Het Russische ruimtevaartprogramma zal vanaf dat moment door een nieuwe organisatie worden overgenomen.

Dat wordt een commercieel bedrijf, dat – verwarrend genoeg – ook Roscosmos heet. Alle aandelen in dit bedrijf zullen in handen zijn van de Russische staat, zodat er aan de machtsverhoudingen ook weinig verandert. Wat wel zal veranderen is het mismanagement en de corruptie hoopt Poetin. Het oude Roscosmos was een bureaucratische organisatie waar voor miljarden werd gefraudeerd.

Wellicht is het nieuwe Roscosmos ook een poging om de economische sancties van het westen te omzeilen. Het Russische ruimtevaartprogramma heeft een groot gebrek aan onderdelen voor raketten en satellieten, omdat die in het buitenland moeten worden gekocht. Door de sancties is dat niet meer mogelijk. Rusland heeft aangekondigd de onderdelen zelf te gaan maken, maar daar lijkt nog niets van te komen.

Westerse partners van Roscosmos zullen waarschijnlijk weinig merken van de verandering. Ze gebruiken Russische raketten om naar het internationale ruimtestation ISS te komen. Die vluchten gaan gewoon door.