Russische ruimtevaarders doen stoer


De Nasa denkt van niet, maar volgens het Russische Ruimtevaartbureau knalt straks een asteroïde op aarde.

Anatoly Perminov, hoofd van het Russiche Ruimtevaartprogramma denkt dat de steenklomp Apophis in 2029 op onze planeet gaat inslaan. De Nasa heeft echter al aangekondigd dat de asteroïde onze planeet ruim zal missen. Maar Perminov is zeker, want hij ‘heeft van wetenschappers gehoord’, dat er wel een knal komt. Welke wetenschappers wil de Rus niet vertellen.

asteroide

En als het niet in 2029 gebeurt, dan wel in 2032, als de asteroïde opnieuw in de buurt is. ‘Ik weet het niet meer precies, maar het lijkt me dat het [dan] wel raak kan zijn’, zo vertelde hij op een persconferentie. Hoe en waarom de Russen dit allemaal zo zeker weten, wilde Perminov niet vertellen.

Wat hij wel vertelde, is dat Rusland aan een programma werkt om de asteroïde te vernietigen voordat hij bij aarde is. Daartoe moet er een speciale raket komen die de steenklomp een ‘duwtje’ geeft in een andere richting.

Het hele verhaal rond Apophis lijkt vooral stoerdoenerij van een straatarm Ruimtevaartbureau. In de Verenigde Staten is een initiatief gestart om toekomstige botsingen tussen aarde en ruimtepuin te vermijden. Wellicht willen de Russen laten zien dat ze ook meetellen in de ruimtevaart. Maar met termen als ‘ik weet het niet meer precies’ en ‘ik heb gehoord’, maakt meneer Perminov een amateuristische indruk.

Volgens Boris Shustov, directeur van het Russische Astronomische Instituut is Perminov verkeerd begrepen. Uiteraard. Apophis is maar een symbool, het gaat om een veel groter programma om de aarde veilig te houden. Enge gedachte dat we daar de Russen voor nodig zouden hebben.

Foto: nasa.