Russische miljonairs: God wil dat we rijk zijn


Russische miljonairs

Ze kwamen begin jaren negentig verbazingwekkend snel op: Russische miljonairs. Hun land was een puinhoop, kapitalisme splinternieuw. Toch wisten sommige Russen binnen soms maar twee jaar na het einde van het communisme miljonair te worden. Hoe was dat mogelijk in een land dat daarvoor geen privé-eigendom kende?

Het antwoord, volgens een nieuwe studie van de universiteit van Birmingham, is dat de rijke Russen al in de Sovjet Unie belangrijke en geprivilegieerde personen waren. Het waren topambtenaren of fabrieksdirecteuren.

De studie heeft jaren gekost en was erg duur. De onderzoekster ging naar sjieke feestjes in Moskou, New York en Londen om de oligarchen te leren kennen en hun vertrouwen te winnen. De sleutel tot haar succes? Wodka, veel wodka. Eenmaal een drankje in de hand, begonnen de ultrarijke Russen te praten over hun snelle opmars en rijkdom.

Uit de studie komt een beeld naar voren van Russische miljonairs en miljardairs die erg hun best doen om niet aangezien te worden voor nouveau riche. Een van de favoriete hobby’s is voorouderonderzoek. Daarbij is het doel om vooral aan te tonen dat een van de overgrootvaders of -moeders van adel was. Wie ver genoeg terug gaat in de tijd, vindt vanzelf zo’n persoon van blauw bloed in de stamboom.

Ook verzamelen veel oligarchen kunst. Niet omdat ze het zo mooi vinden, maar om aan te tonen dat ze behoren tot de intelligenzija, mensen met verstand van meer dan alleen geld en superjachten. Ze mogen dan rijk zijn geworden door een tractorfabriek te openen, het betekent niet dat ze zich niet hebben ontwikkeld.

Maar het meest opmerkelijk is misschien wel dat ze God opvoeren als het gaat om hun rijkdom. Die zou zich actief hebben bemoeid met hun financiële status. Als een uitverkoren volk zijn de oligarchen voorzien van een bankrekening met veel nullen omdat het opperwezen dat wilde.