Russische meteoriet kwam uit buurt aarde


De meteoriet die twee weken geleden Rusland opschrikte, kwam niet ver uit het heelal, maar bevond zich al heel lang bij de aarde. Het object kwam uit de zogenoemde Apollogordel, een groep meteoren die rond de zon draait. Dat is de uitkomst van berekeningen gemaakt door de Universidad de Antioquia uit Colombia, beschikbaar via onderzoeksplatform Arxiv.

Aan de hand van getuigenverklaringen, video en andere gegevens, zijn de Colombianen aan het rekenen geslagen. Ze kwamen er achter dat de Chelyabinsk meteoriet een elliptische baan had die wijd om de zon heen draaide. Binnen die baan kwam de meteoor geregeld de aarde en Mars tegen. Op 15 februari kwam de meteoor door de baan van de aarde heen, werd aangetrokken door de zwaartekracht en drong de dampkring binnen.

Bij dat binnendringen van de atmosfeer had de 10.000 ton zware meteoriet een snelheid van 54.000 kilometer per uur. Door de weerstand van de gassen in de dampkring remde het object zeer snel af, waarbij grote hoeveelheden wrijvingsenergie vrij kwamen. Daardoor warmde de meteoor snel op; de temperatuur werd zo hoog dat hij op 32 tot 47 kilometer hoogteuit elkaar spatte.

Volgens de Colombianen is het gat in het ijs op een nabijgelegen meer vrijwel zeker veroorzaakt door een fragment van de meteoriet. Maar ze betwijfelen of delen die elders zijn gevonden wel van het hemellichaam afkomstig zijn.