Russisch vaccin over hele wereld besteld


poetin knipoog

Een aantal – vooral armere – landen lijkt niet te willen wachten op een officieel getest westers vaccin. Ze gaan voor een snelle oplossing: voor het niet voldoende aan tests onderworpen Russische geneesmiddel tegen Corona.

Volgens officiële kanalen van de Russische overheid hebben al meer dan twintig landen een bestelling gepleegd voor het Sputnik vaccin. Daaronder een grote: Mexico. De president van dat land heeft al laten weten dat hij zelf een injectie met het vaccin wil, zodra het beschikbaar is. Ook Moldavië heeft een bestelling gedaan. Ook daar staat de president te popelen om een spuitje.

In Rusland zelf hebben personen op belangrijke posten in de overheid en de zorg het vaccin al gehad. Volgende week wil het land beginnen de bevolking op grote schaal te injecteren.

Westerse onderzoekers maken zich grote zorgen daarover, omdat het vaccin maar twee van de gebruikelijke drie testfases heeft doorstaan. In de laatste fase – die de Russen overslaan – sneuvelt gebruikelijk de helft van alle medicijnen omdat ze niet veilig zijn voor grootschalig gebruik.