Russen willen ruimteafval laseren


laser

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos wil het probleem van ruimteafval te lijf gaan met een grote laser die rondjes rond de aarde moet draaien. De laser zal worden gemonteerd op een drie meter lange ruimtetelescoop waarvan de bouw al is begonnen. Het aan Roscosmos gelieerde bedrijf Corporation Precision Systems zal verantwoordelijk zijn voor de installatie van de laser. Ook daarmee zou al zijn begonnen, meldt staatszender RT.

Wetenschappers schatten dat er meer dan 500.000 stuks ruimteafval zijn ter grootte van een knikker of groter. Dat zijn onderdelen van raketten en satellieten, gereedschap dat door astronauten tijdens ruimtewandelingen is verloren, afvalzakjes van ruimtereizen en objecten die met opzet in een baan zijn gebracht om tijdens de Koude Oorlog vijandelijke satellieten te vernietigen. Zelfs een relatief klein stukje puin kan schade aan ruimtevaartuigen en satellieten toebrengen.

Vandaar dat een aantal grotere ruimtevaartorganisaties probeert dit probleem op te lossen. De Japanners probeerden het met een lang koord van staal en aluminium dat ze afrolden vanuit een ruimtevaartuig. Daar moest ruimteafval tegenaan vliegen en blijven hangen. Alleen rolde het koord niet uit, de missie mislukte en er zijn geen plannen om het nog eens te proberen.

De Britten bedachten een groot scherm om de kleinste deeltjes te vangen en af te voeren. Maar dat plan bleek toch wat moeilijker dan aanvankelijk gedacht.

En dan nu dus de Russische laser. Klinkt sensationeel, afval met een straal wegschieten, maar of het ook werkt is afwachten. Als eerdere pogingen iets hebben aangetoond, dan is het dat ruimtepuin een lastig probleem is. Bovendien zullen andere staten het inzetten van lasers in de ruimte met argusogen volgen. Wie zegt dat daarmee niet ook satellieten vernietigd kunnen worden?