Russen vinden Afghanistan vermisten


Na iedere oorlog zijn er soldaten die niet worden teruggevonden. Ze zijn opgeblazen, uit elkaar gereten en hun lijken zijn niet meer te identificeren. Anderen zijn door de vijand gevangen genomen en verdwijnen in strafkampen Óf ze zijn gedeserteerd en willen niet meer worden gevonden.

Een Russisch comité van oorlogsveteranen is het afgelopen jaar op zoek gegaan naar 264 vermiste soldaten die achterbleven na de Afghanistanoorlog. Ze vonden 29 soldaten levend terug, waarvan zeven in Afghanistan zelf. De meeste van deze soldaten waren tijdens een veldslag gewond geraakt en verzorgd door lokale bewoners.

Het meest in het oog springt het verhaal van de Oezbeek Bakhretdin Khakimov. Persbureau Ria meldt dat hij compleet Afghaans was geworden. Hij was de Russische taal zelfs bijna vergeten. Khakimov noemt zichzelf nu sjeik Abdullah en hij is een traditionele Afghaanse genezer geworden. Na een bloedige strijd in 1979 werd hij met ernstige hoofdwonden gevonden door een Afghaanse medicijnman en meegenomen naar een dorp. Daar nam hij alle plaatselijke gebruiken over en hij liet zich door zijn redder opleiden.

Door de hoofdwonden herinnert Khakimov zich weinig van zijn leven voor de oorlog herinneren. Hij hoeft zijn familie ook niet meer te zien, zo liet hij het comité weten.

De Sovjet Unie viel in december 1979 Afghanistan binnen en bezette het land tot februari 1989.