USSR dichtte olielek met kernbom


Het olielek in de Golf van Mexico lijkt eindelijk goed afgedicht te zijn. Na bijna drie maanden kreeg oliemaatschappij BP het voor elkaar om een kap op de spuitende bron te zetten.

Nu is het afwachten of die kap blijft zitten en inderdaad alle olie opvangt. Maar als dit toch niet de oplossing blijkt te zijn, dan hebben de Russen nog wel een tip: probeer het met een atoombom.

Komsomoloskaya Pravda, de grootste krant van Rusland, schrijft dat dit soort olielekken in de Sovjet-tijd werden gestopt met nucleaire explosies. Als er geen andere manieren meer waren om gas- of olielekken te stoppen, zetten ze hun nucleaire arsenaal in. De explosies drukten de grond in elkaar, waardoor de bron werd afgeknepen.

Rusland is en was een van de grootste olie-exporterende landen in de wereld en zou deze methode al vijf keer hebben gebruikt.

De eerste keer was in Oezbekistan in 1966, met een bom van 30 kiloton – anderhalf keer zwaarder dan de atoombom die Hiroshima trof. De laatste keer was in 1979. Van die vijf keer zou het slechts één keer niet gelukt zijn om het lek te dichten.

Volgens de Komsomoloskaya Pravda gebruikten de Sovjets nog veel vaker ondergrondse atoomexplosies. Wel 169 keer werden atoombommen ingezet voor alledaagse toepassingen zoals het creeëren van ondergrondse opslagruimtes en het uitgraven van kanalen.