Russen: ruimtestation gesaboteerd


sabotage ISS

Het lek dat vorige week ontstond in het internationale ruimtestation ISS is niet veroorzaakt door een kleine meteoriet, heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos laten weten. ‘Het is sabotage’, heeft directeur Dimitri Rogozin laten weten. Ze willen de schuldige pakken, dat is ‘een zaak van eer’ voor de Russen.

De claim is minder absurd dan het lijkt. Foto’s van het gaatje in het ruimtestation tonen dat het duidelijk is gemaakt met een boor, van binnen naar buiten. Bovendien is het gedaan door iemand met een onvaste hand, er zitten beschadigingen in de buurt die duidelijk afkomstig zijn van een uitschietende boor.

Door het gat verdween lucht naar buiten. Als het er lang had gezeten, waren de astronauten aan boord van ISS mogelijk in de problemen gekomen. Op langere termijn waren ze zelfs een vreselijke dood gestorven. Nu is het gat met lijm en tape gemaakt.

Het gaatje werd ontdekt nadat apparatuur aan boord een verlies van druk waarnam. De vluchtleiding zei tegen de astronauten dat ze al hun andere werk moesten onderbreken om de bron van het drukverlies te vinden. Dat was dus het gaatje, waarvan aanvankelijk werd gedacht dat het door een meteoriet was veroorzaakt.

Wie is schuldig? Waarom is het gaatje geboord? Welk plan zat erachter? Er zijn aan boord twee Amerikanen, twee Russen en een Duitser. Een van hen kan het hebben gedaan. Of zat het gat in het Russische deel van ISS er al voor de start?