Russen ontmantelen ISS


Het ISS afgelopen jaar gefotografeerd vanuit de Shuttle.

Twee Russische kosmonauten zijn begonnen met de ontkoppeling van een oud deel van het internationale ruimtestation ISS. Dat moet komende zomer helemaal los worden gemaakt en vervolgens in de dampkring verbranden. Het gaat om de Pirs module, een van de oudste delen van het ISS. Die moet plaats maken voor de nieuwe Nauka module, die deze zomer wordt geplaatst.

Om de ontkoppeling voor te bereiden, moesten de twee kosmonauten een ruimtewandeling maken. Ze waren bijna zes uur buiten het ruimtestation bezig met het bevestigen van een kraan die moet helpen bij de aankomende grote verbouwing. Het was de bedoeling ook nog twee schermen te plaatsen om het ruimtestation beter tegen inslagen van kleine meteorieten en ruimteafval te beschermen, maar daar was geen tijd meer voor.

De ruimtewandelaars namen ook materiaal van de huid van het station mee. Dat deel gaat straks terug naar aarde om te worden onderzocht hoe het met ISS gaat. Mede op basis van dat onderzoek zal worden beslist of ISS ook na 2020 baantjes om de aarde zal blijven draaien, of dat het in zee gaat storten.

Follow Faqtman on Twitter