Russen horen gek signaal


Ratan observatorium

De Russische RATAN-600 radiotelescoop heeft vorig jaar een vreemd signaal opgepikt uit de ruimte, is nu pas bekend geworden. op 15 mei 2015 werd gedurende 4 seconden een signaal waargenomen op de 2,7 cm golflengte (11 GHz band) dat afkomstig lijkt uit het sterrenstelsel HD164595. de Russen noemen het signaal ‘interessant’.

De Russen hebben de ontdekking van het signaal een jaar lang verborgen gehouden, maar brengen het nu toch naar buiten. Dat voedt speculaties dat het wel eens om een teken van een buitenaardse beschaving zou kunnen gaan. Toch waarschuwt Seti, de organisatie die gericht zoekt naar radiosignalen van buitenaardse intelligentie, om vooral niet te snel conclusies te trekken.

Er zijn veel dingen die een signaal kunnen veroorzaken dat lijkt op een radiozending door wezens van andere planeten. Seti zelf heeft in de loop der jaren een aantal van die signalen opgepikt en verworpen. Belangrijk is dat een signaal niet op zichzelf staat, zoals tot nu toe altijd het geval, maar herhaald wordt, of gepaard gaat met vergelijkbare signalen. De Russen hebben slechts één keer dit signaal opgepikt.

Dat is ook de reden dat de Russen Seti nu pas verwittigen dat ze iets hebben opgepikt. Internationaal zijn er afspraken om signalen die van intelligente wezens afkomstig zouden kunnen zijn, gelijk naar Seti te sturen voor analyse. Andere radiotelescopen kunnen dan in de richting van het signaal worden gedraaid om te kijken of ze ook iets opvangen.