Russen boren in oermeer


Een Russische expeditie heeft op de Zuidpool een boorgat geproduceerd dat zo lang is dat ze een meer hebben bereikt diep onder het ijs. Dit meer is waarschijnlijk 20 miljoen jaar geleden ontstaan. De boorkop is het eerste contact tussen dit stukje oerwereld en de moderne tijd.

IJsstation Vostok op de Zuidpool.

Tot nu toe zijn de Russen steeds gestopt met boren voordat ze het meer bereikten, uit angst dit te verontreinigen. Maar gisteren zijn ze op 3768 meter diepte toch door de bovenkant van het meer gestoten, zo bericht persbureau AFP. Officiële bevestiging is er nog niet.

De Russen boren al 20 jaar in de ijslaag rond hun Zuidpoolbasis Vostok (‘oost’). Daarbij is in de loop der jaren 60 ton freon en kerosine gebruikt. Die stoffen moeten zorgen dat een boorgat niet instort. Milieugroeperingen en westerse onderzoekers noemen dat onverantwoord. Chemische stoffen maken het moeilijker om het ijs te dateren en eventuele organismes zou er door kunnen sterven. Westerse onderzoekers gebruiken warm water.

De Russen hebben door hun gebruik van chemische stoffen echter diepere boorgaten kunnen maken, nu dus zelfs naar het oermeer. Of ze dat meer daarbij gelijk hebben vernietigd, moet blijken.

Het Russische persbureau RIA Novosti geeft het verhaal nog een bizarre wending. Zij beweren dat de Russische onderzoekers wellicht meer gaan vinden dan nieuwe pantoffeldiertjes in het meer onder het ijs. Volgens dit persbureau hebben de nazi’s het meer gebruikt om geheime schatten van het Derde Rijk op te slaan. Die zouden zijn gebracht door een Duitse onderzeeboot in de zomer van 1945. Dit bericht valt niet te bevestigen.

Follow Faqtman on Twitter