Russen: bier is alcohol


Vraag een Rus voor de lunch wat hij wil drinken en het antwoord luidt wellicht ‘doe mij maar wat fris, een biertje bijvoorbeeld.’ In Rusland wordt bier over het algemeen niet gezien als een alcoholische drank, ook al kan er bijna 10 procent alcohol in zitten.

Zelfs de staat zag het tot nu toe als een soort frisdrank, om bier te verkopen hoefde je geen slijterij te hebben. Daarom kon je het bij benzinestations, de groenteboer en krantenkiosken krijgen.

In een poging om het Russische alcoholprobleem onder controle te krijgen, zijn die tijden voorbij. Bier is door de Russische staat per 1 januari geclassificeerd als alcoholhoudende drank. Dat beperkt het aantal verkooppunten, vooral overdag. Daarmee hoopt de overheid iets te doen aan de half miljoen doden die ieder jaar in het land vallen door alcoholmisbruik. Critici denken echter dat dit beleid het alcoholisme juist zal aanwakkeren. Iemand die toch naar de slijterij gaat voor bier, neemt wellicht sneller ook wat wodka mee.

Russische wetenschappers gaan het verbod bestuderen om te zien of het iets uitmaakt voor de consumptie van alcohol. De gemiddelde Rus drinkt meer dan 15 liter pure alcohol per jaar; Nederlanders en Belgen zitten rond de 8 liter.