Rusland wil eigen ruimtestation


In de nabije toekomst zouden er wel eens twee ruimtestations boven ons kunnen zweven. Een internationale en een van Rusland. Oleg Ostapenko, de directeur van de ruimtevaartorganisatie Roskosmos heeft in een interview gezegd dat de Russen overwegen om hun eigen station te maken, nadat ze zich in 2020 terugtrekken uit het internationale station ISS.

Er bestaat al langer een conflict rond ISS. Rusland doet daarin mee, maar heeft andere plannen dan de andere deelnemers. Die willen het station tot 2024 open houden, de Russen vinden het rond 2020 mooi geweest. Het conflict rond Oekraïne heeft dit en andere meningsverschillen over samenwerking op scherp gezet.

Zo krijgen de Russen ook geen technologie meer uit het westen, wat betekent dat ze alle onderdelen voor ruimteschepen zelf moeten maken. Voor het ontwerpen van sommige daarvan missen de Russen de technologische vaardigheden. Ook raken de Russen lucratieve handel kwijt, tot nu toe brachten zij voorraden en mensen naar ISS. Commerciële partijen en Nasa nemen dat van ze over.

In de jaren tachtig en negentig had Rusland ook al een eigen ruimtestation, Mir (foto). Zoiets willen ze opnieuw bouwen. De vraag is, van welk geld? Het land is diep getroffen door economische sancties en een lage olieprijs. Het koerst volgens economen op een crisis af.