Rus waarschuwt voor asteroïde


De Russische kosmoloog Vladimir Lipunov waarschuwt dat een net ontdekte asteroïde gevaarlijk voor aarde zou kunnen zijn. Het ding volgt een grillige koers, omdat het van de zwaartekracht van planeten steeds een zetje in een andere richting krijgt. Daardoor zou hij ook wel eens behoorlijk dicht bij de aarde kunnen komen.

Lipunov heeft voor zijn werkgever, de ruimtevaartorganisatie Roskosmos een simulatie gemaakt van hoe 2014 UR116 zich de komende jaren door ons zonnestelsel slingert. Voorlopig is hij nog niet in de buurt van onze planeet, maar dat kan over enkele decennia al anders zijn. Aangezien het gaat om een brok puin van 370 meter lang, is dat gevaarlijk.

Een dergelijk grote asteroïde verbrandt niet helemaal in de dampkring, een deel of delen zullen het aardoppervlak bereiken. De schade die zoiets zou veroorzaken, is gigantisch. Ook zou de stof die door de impact op dwarrelt, de aarde voor jaren slecht weer kunnen bezorgen. De kracht van de inslag zou 10.000 keer sterker zijn dan bij de steenklomp die februari 2013 in Siberië omlaag kwam.

Nasa weerspreekt de Russen. Zij schatten het risico op een inslag als zeer klein in. Samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA organiseren de Amerikanen een soort scansysteem om vroegtijdig te waarschuwen tegen mogelijke grote inslagen van ruimtepuin.