Rund slechter dan auto’s


Als we het milieu werkelijk een warm hart toedragen, dan moeten we minder rundvlees gaan eten. Dat is de belangrijkste conclusie van een Amerikaanse studie naar de impact van de productie van verschillende soorten vlees. Rundervlees kost 28 keer meer ruimte en 11 keer meer water dan bijvoorbeeld kip of varkensvlees, ontdekte Bard College in New York.

Bovendien kost rund zes keer meer kunstmest (om voer voor de runderen te laten groeien) en het levert vijf keer meer broeikasgassen, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Pnas. Daarmee is het consumeren een van de meest vervuilende activiteiten van de mens. Zelfs vervuilender dan het flink veel rondrijden in een auto.

De grote oorzaak is de manier waarop runderen eten. Ze zijn niet zeer efficiënt bij het omzetten van eten in vlees. Bij varkens en kippen is dat veel beter geregeld. Daarbij produceren deze dieren veel minder broeikasgassen. Als herkauwers doen runderen er lang over om eten te verteren en wordt er veel metaan afgevoerd via de achterkant van het rund.

Daar komt bij dat het eten van rundvlees niet echt goed is voor mensen. Steeds meer studies wijzen op de risico’s van rood vlees. Een hoge consumptie zou de kans op kanker en ontstekingen versterken.