Ruimtevaart vieren in de bioscoop


Het is al 53 jaar geleden dat de eerste satelliet de ruimte in een baan om de aarde werd gebracht. Om niet te vergeten hoe bijzonder dat eigenlijk is, vieren we dat elk jaar.

Op 4 oktober 1957 brachten de Russen de eerste kunstmaan in een baan om de aarde. Die eerste Spoetnik-satelliet was met 58 centimeter doorsnee en een gewicht van 83 kilo op zich niet erg indrukwekkend.

Maar die kleine bol betekende wel het begin van een tijdperk. Daarna werden 130 space shuttles en duizenden grote en kleine satellieten de ruimte ingeschoten.

Je zou kunnen zeggen dat ruimtevaart daarmee inmiddels behoorlijk alledaags is geworden. Om niet te vergeten hoe bijzonder het eigenlijk is, wordt elk jaar een feestje gevierd: de World Space Week. Deze ‘internationale viering van wetenschap en technologie’ duurt van 4 tot 10 oktober.

Hubble

Als onderdeel van de festiviteiten ging begin deze week een IMAX-film over de ruimtetelescoop Hubble in Nederland in premiere.

Hubble zorgt voor een continue stroom mooie plaatjes uit het heelal. Om de paar weken publiceert NASA weer spectaculaire beelden van de ruimtetelescoop.

Op het enorme projectiescherm van de IMAX-bioscoop moeten die beelden extra imposant zijn. Maar de film bevat niet alleen plaatjes van verre sterrenstelsels. IMAX gaf een 3d-camera mee aan de astronauten van een aantal Hubble-onderhoudsmissie. Na de reparaties en updrades maakte Hubble nog scherpere en mooiere foto’s, maar dankzij de 3d-beelden is nu ook de telescoop zelf levensecht te bekijken.

Hubble 3D is dagelijks te zien in het Omniversum in Den Haag.
Activiteiten in het kader van de Spaceweek duren nog tot en met zondag.

Einde

Het is ook wel een goed moment om de ruimtevaart eens goed te vieren, nu het Space Shuttle-programma van NASA op zijn einde loopt. De laatste drie missies zitten er nu aan te komen. Ruimteveer Discovery zal op 1 november voor het laatst opstijgen, Endeavour op 26 februari. Atlantis zal de laatste space shuttle in de ruimte zijn met een elf-daagse missie die begint op 28 juni 2011.