Ruimteturbulentie aangetoond in lab


Een zonne-uitbarsting, zoals deze hier, veroorzaakt de geladen deeltjes waaruit ruimteplasma bestaat.

Als je meerdere keren hebt gevlogen, heb je het vast weleens meegemaakt: heftige turbulentie. De stewardess roept om dat de riemen vast moeten en even later schudt het hele voertuig ruw heen en weer. Zoiets dergelijks bestaat ook in de ruimte en wetenschappers van de University of Iowa (VS) hebben dat nu voor het eerst aangetoond.

Turbulentie in de ruimte bestaat uit chaotische wervelingen van plasma: geladen deeltjes. De belangrijkste bron van die geladen deeltjes in ons zonnestelsel is de zon. Op aarde veroorzaakt ruimteplasma soms stroomstoringen (door een zonnestorm), maar ook het prachtige noorderlicht. Buiten het zonnestelsel speelt plasma een rol in de geboorte van sterren en beïnvloeden ze de straling van het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg.

De oorzaak van turbulentie zijn zogenoemde Alfvén-golven. Deze golven zijn verstoringen die op en neer door het plasma en het magnetisch veld reizen. Wanneer ze botsen krijg je turbulentie. Zulke botsingen zijn nu voor het eerst gemeten in ruimteplasma in het lab.

Met de ontdekking hopen de onderzoekers meer te weten te komen over de aard van ruimteplasma en diens gevolgen voor de aarde.