Ruimtelijk inzicht om de seks


Mannelijke panda’s hebben beter ruimtelijk inzicht dan vrouwelijke soortgenoten. Vanwege de seks. Hoe zit dat met mensen?

Leuk beest, maar kan hij achteruit inparkeren? Foto: Fernando Revilla.
Werken bij de Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding in China is uitdagend. Je meest belangrijke taak is om pandaberen met elkaar te laten paren, waar de beesten meestal geen zin in hebben. Daarom worden alle facetten die met deze dieren en seks te maken hebben uitgebreid bestudeerd.

Zo zijn onderzoekers van dit onderzoeksinstituut er achter gekomen dat pandamannetjes een beter ruimtelijk inzicht hebben ontwikkeld, omdat ze tijdens het paarseizoen lange wandelingen maken op zoek naar een vrouwtje. Daarvoor moeten ze het bos goed in zich opnemen, zodat ze de weg terug vinden.

Andere biologen hebben door deze ontdekking hun oren gespitst. Als het zo werkt bij de panda, zou het dan ook een verklaring kunnen zijn voor menselijk ruimtelijk inzicht? Ook bij mensen zijn de mannen beter in het oriënteren in de ruimte.

De grote vraag was altijd waarom. Tot nu toe was de meest gehoorde theorie dat mannelijke hormonen zorgen voor het beter en sneller achteruit inparkeren. Maar de panda’s tonen aan dat het ook een evolutionair aangeleerde vaardigheid zou kunnen zijn. Wie beter de weg kan vinden, krijgt misschien sneller sneller seks met een vruchtbare vrouw.

Zoals zo vaak bij dit soort ontdekkingen: er is meer onderzoek nodig voor we iets zinnigs kunnen zeggen over ruimtelijk inzicht bij de mens. Het artikel over de panda’s is te lezen in het vakblad Biology Letters van de Royal Society.

Follow Faqtman on Twitter