Ruiken aan genen voor het beste immuunsysteem


Op ieder potje past een deksel, met andere woorden; voor (bijna) iedereen loopt er wel een potentiële levenspartner rond. Niet alle vrouwen en mannen gaan per se op zoek naar de evolutionair meest geschikte partner. Terwijl evolutiewetenschappers daar wel altijd van uit gingen. Mensen en dieren keuren elkaar allemaal op min of meer de zelfde kwaliteiten als ze op zoek zijn naar een soortgenoot om mee te paren. Er is steeds meer bewijs dat we juist niet allemaal voor hetzelfde dekseltje gaan.

Deze huismus (Passer domesticus) heeft haar keuze gemaakt.

Het bewijs stapelt zich in ieder geval onder dieren op dat ze een partner willen die gezond is èn bij ze past. Dit gedrag blijkt genetisch bepaald in het zogenoemde major histocompatibility complex (MHC). MHC speelt een belangrijke rol bij het herkennen van lichaamseigen en niet-lichaamseigen elementen en draagt zo bij aan het immuunsysteem. Om het immuunsyteem van nakomelingen te optimaliseren zouden vrouwelijke dieren op zoek gaan naar een partner met een MHC die het hare complementeert.

In een experiment met mussen in het Konrad Lorenz Institute of Ethology, net buiten Wenen, gaven onderzoekers vrouwelijke mussen de kans een partner te kiezen uit vier soortgenoten. Opmerkelijke uitkomst was dat de dames met een verminderd MHC altijd kozen voor het mannetje met een verhoogd MHC – waarschijnlijk door te ruiken. Over het algemeen waren mannelijke mussen met een verhogd MHC niet de ‘binken’ onder de huismussen. Het hangt dus van het vrouwtje af.

Beeld: mdutin, Flickr

Follow Faqtman on Twitter