Rugoperatie geneest blinde


dreamstime_xs_29965895

Ze ging voor een rugoperatie naar het ziekenhuis. Maar toen de 70-jarige Mary Ann Franco uit Florida recent bijkwam uit de narcose kon ze na 21 jaar weer zien. Schijnbaar hadden de chirurgen meer gerepareerd dan alleen een pijnlijke rug.

Franco was blind sinds ze in 1995 een auto-ongeluk had. Daarbij raakte haar rug beschadigd en ze verloor dus haar zicht. Een tijdje geleden viel ze in haar huis en had daardoor een pijnlijke nek. De artsen dachten aan een beknelde zenuw en stelden voor een kleine operatie te doen. Tot grote verbazing van alle experts hebben ze daarmee ook haar blindheid genezen.

De theorie is dat het ongeluk een verstopping van aders in haar nek heeft veroorzaakt. Die zou de toevoer van bloed hebben verstoord richting het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor zicht. Door de operatie kan die verstopping zijn weggenomen, denken haar artsen.

Daar houdt het wonder nog niet op. Nadat haar zicht was teruggekeerd, merkte Franco op dat de zusters in het ziekenhuis paars droegen. Zo lang ze zich kon herinneren, was Franco kleurenblind. Ook die handicap is door de operatie aan haar rug schijnbaar weggenomen.