Roulette is geen gokken


Foto: Conor Ogle

Het lijkt alleen maar alsof roulette een gokspel is. Twee natuurkundigen kunnen echter aardig voorspellen waar het balletje terecht komt. In het vakblad Chaos schrijven ze dat als je de snelheid van het balletje weet en de plek waar de croupier het loslaat, je aardig kunt berekenen wat de uitkomst is.

Voor de berekening volstaat een smartphone. Het is moeilijk te voorspellen op welk nummer het exact valt, maar wel in welke regio van de cylinder.

Onderzoek in Hong Kong toont aan dat er minder toeval zit in de plek waar het balletje terecht komt, dan je zou denken. Nadat het balletje het eerste opstaande metalen randje in het roulettecylinder raakt, is met wiskundig inzicht redelijk goed te voorspellen waar het uiteindelijk terecht komt.

Het is niet de eerste keer dat natuurkundigen zich met roulette bezig houden. In de jaren zeventig zette een groep wetenschappers Las Vegas op zijn kop met een miniatuurcomputer in een schoen. Deze groep, de Eudaemons, verdiende gemiddeld 44 procent rendement.

De natuurkundigen die het experiment nu hebben gedaan, toonden aan in 22 spelletjes 13 keer de uitslag goed te kunnen voorspellen. Ze ontdekten dat ze bepaalde tafels in het casino beter kunnen voorspellen dan anderen, een teken dat deze tafels niet helemaal waterpas staan.

De auteurs van het artikel in Chaos waarschuwen ook dat je nog steeds kunt verliezen, ondanks hun systeem. Gokkers kunnen er alleen op lange duur een rendement van 18 procent mee maken, schrijven ze.