Rottweiler eigenaren agressief


Waarom bijt een Rottweiler vaker mensen dan een Golden Retriever? Omdat het een agressieve hond is, zou je zeggen. Maar Britse onderzoekers denken dat er een andere reden is: Rottweilers zijn vaker het bezit van agressieve eigenaren die hun beesten wellicht bijtgrager maken.

Twee onderzoekers van de Queen’s University in Belfast dompelden zich onder in het wereldje van de honden-gehoorzaamheids-wedstrijden. In deze subcultuur houden mensen zich bezig met het africhten van honden zodat die op commando snel door een hindernisbaan racen. Ze onderwierpen mensen die met hun hond deelnamen aan deze wedstrijden aan een persoonlijkheidstest. Ook werd gekeken welke hond ze hadden.

'Hij doet niks hoor!' Een Rottweiler in de sneeuw. Foto: Manfred Herrmann.

De uitkomst van de test was dat bezitters van Rottweilers hoog scoren als het gaat om psychoticisme. Deze persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door agressie, gewelddadigheid en boosheid. Ook Duitse herders waren vaak het bezit van bozige mensen met een opvliegend karakter.

Zie ook Hond zegt iets over eigenaar.

Dat levert een interessante vraag op: zijn bepaalde honden zo bijtgraag omdat ze het gedrag van hun baasjes kopiëren, of nemen agressieve mensen bij voorkeur honden die hun tanden graag in anderen zetten? Zeg maar de hondenvariant van het probleem van de kip en het ei.

En wat zeggen wetenschappers als ze met een dergelijke vraag worden geconfronteerd? Juist, er is meer onderzoek nodig. Dus trekken de psychologen met hun vragenlijsten en vakliteratuur over hondenrassen binnenkort weer naar hondenfestivals en uitrenplekken, zo kondigen ze aan in Personality and Individual Differences, het vakblad waarin ze hun bevindingen hebben opgeschreven. Nu op zoek naar Pitbulls en American Staffords, nog twee hondenrassen met een imagoprobleem.

Follow Faqtman on Twitter