Rottummeroog gaat kapot


Vaarwel Rottumeroog, dapper eilandje in de Waddenzee. Deze winter is het eiland in tweeën gebroken, nu verdwijnt het snel.

Onze redacteur Mirjam van Immerzeel was in de zomer van 2001 op Rottumeroog en noemt het eiland ‘opvallend tropisch’ qua uiterlijk. ‘De witte stranden, de toen stralende zon, alleen nog een paar palmbomen erbij en je kon er een Bounty reclame opnemen.’ Ze mocht als journalist even het eiland op voor een reportage, officieel is het verboden toegang om de aanwezige vogels niet te storen.

Foto: bas Kers (CC BY-NC-SA 2.0)

Ooit werd Rottumeroog met man en macht verdedigd tegen de elementen. Schermen moesten zorgen dat het duin niet afkalfde. Maar sinds 1991 onderhoudt Rijkswaterstaat Rottumeroog niet meer, omdat de natuur meer ruimte moet krijgen.

Dat resulteerde in een eiland dat langzaam aan het verdwijnen is. Een bezoek van Rijkswaterstaat aan het eiland – het eerste sinds de winter – toont vandaag aan dat Rottumeroog in tweeën is gebroken. Dat bekent dat het eiland langzaam zal verdwijnen, nu de golven diep het eiland binnen kunnen dringen.

Voor meer prachtig beeld van dit eiland, klik hier.

Follow Faqtman on Twitter