Rotterdam goed beschermd tegen overstroming


Rotterdam. Foto: T. Houdijk.

Een internationaal onderzoek naar het gevaar van overstromingen leert dat Rotterdam weliswaar in een risicogebied ligt, maar dat de stad goed is beschermd tegen overstromingen. In een door Nederland gefinancierd onderzoek keken onderzoekers van de universiteit van Leeds (GB) naar de risico’s van overstromingen in grote stedelijke gebieden in rivierdelta’s.

De steden waren Casablanca (Marokko), Calcutta (India), Dhaka (Bangladesh), Buenos Aires (Argentinië), Osaka (Japan), Shanghai (China), Manila (Filipijnen), Marseille (Frankrijk) en Rotterdam.

Uit de analyse op 19 verschillende criteria blijkt dat Shanghai het grootste risico loopt op een verwoestende overstroming. De Chinese stad is pal aan de waterkant gebouwd en het ligt in een gebied met flinke stormen. Een arme stad als Dhaka is juist beter beschermd, waarschijnlijk omdat ze daar wel aan overstromingen gewend zijn.

Marseille en Rotterdam hebben hun zaakjes het beste voor elkaar. Beide steden zijn streng als het gaat om bouwen in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen, zeggen de onderzoekers uit Leeds. Beide steden zouden wel getroffen kunnen worden door water, maar ze zullen er snel weer bovenop komen.

Follow Faqtman on Twitter