Rottend beest kleurt Indonesisch strand rood


ikan

Het is nog onduidelijk wat voor beest het is, maar een smakelijk gezicht is het in ieder geval niet. Voor de kust van een Indonesisch eiland drijft een enorm groot, rottend karkas. Het gevaarte van vijftien meter lang werd ontdekt door een bewoner van het eiland Seram, die het aanvankelijk aanzag voor een scheepswrak.

Foto’s en video’s van het rottende zeedier worden heel erg snel verspreid op sociale media, maar desondanks is nog onbekend wat voor dier het nou precies is. Sommigen denken dat het een reuzeninktvis is, of een potvis. Reuzeninktvissen kunnen wel 13 meter lang worden, en potvissen worden gemiddeld 16 meter lang.

Eilandbewoners komen massaal naar het strand om het gigantische karkas te zien, dat naar schatting drie dagen geleden is doodgegaan. Op hun beelden is in ieder geval duidelijk te zien dat het dier snel aan het vergaan is en daarbij het water dieprood kleurt. De lokale bewoners hebben de overheid om hulp gevraagd om het beest op te ruimen zodat het niet het hele gebied vervuilt.

Militairen houden nu de wacht bij het karkas totdat marine biologen zijn gearriveerd om de resten te kunnen onderzoeken. Een medewerker van een Indonesisch natuurhistorisch museum vermoedt aan de hand van de beelden dat het karkas van een baleinwalvis zou kunnen zijn. Onder die soort vallen onder meer de bultrugwalvis en de dwergvinvis. Baleinwalvissen behoren tot de grootste levende dieren op aarde. Maar in deze vergaande staat van ontbinding is op basis van de foto’s alleen niet te zien of het een bultrug is of niet, aldus de curator van het museum.

De kans dat het een reuzeninktvis is, lijkt hem klein, aangezien er niet eerder reuzeninktvissen gezien zijn in de Indonesische wateren. Als grote zeedieren zoals bultrugwalvissen sterven, komen ze boven drijven en worden ze opgegeten door aaseters zoals haaien. Als ze aanspoelen aanland, worden ze vaak weggehaald door mensen omdat ze een gezondheidsrisico vormen of om er wetenschappelijk onderzoek naar te doen.