Rothumeur lost problemen op


Sikkeneurigheid blijkt mensen te helpen sneller en beter samen ingewikkelde problemen op te lossen. Dit blijkt uit promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Teamleden die met elkaar gevoelens delen, doen het beter

Chagrijnige teamleden delen meer informatie met elkaar en voelen een groter saamhorigheidsgevoel. Het werkt dus, zo concludeert onderzoeker Annefloor Klep, voor managers om hun werknemers negatieve gevoelens te laten uiten.

In organisaties ziet men echter liever alleen maar positieve emoties. Maar dat blijkt niet altijd de juiste strategie. Klep ontdekte dat teams die positieve emoties delen, beter zijn in creatieve taken, maar dat analytische taken juist beter worden volbracht als een team negatieve emoties deelt.

Ze liet haar proefpersonen vrolijke of juist droevige filmpjes zien en keek achteraf hoe haar fictieve werknemers samenwerkten en hoe succesvol ze waren in het doen van creatieve of juist analytische taken. De groep die de droevige filmpjes zag en daarover onderling praatte, voerde ingewikkelde beslistaken het allerbeste uit. De truc zit ‘m in het communiceren en dat geldt net zo goed voor het delen van positieve emoties. Vooral onzekere groepsleden voelen zich erdoor gesterkt.

Klep promoveert op 17 september. Eerder was al uit Australisch onderzoek (universiteit van New South Wales) gebleken dat chagrijnige mensen helderder denken dan gelukkige mensen.

Beeld: Kacey97007