Rosetta moet ook op komeet landen


67PChuryumov–Gerasimenko

De missie van het ruimtevaartuig Rosetta, dat een lander neerzette op komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko, eindigt in september 2016. Vanaf dat moment krijgt Rosetta te weinig zonlicht om nog goed te kunnen functioneren. Voor het einde van de missie heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA iets zeer bijzonders gepland.

Vlak voor de zonnepanelen niet meer genoeg stroom opleveren zal ook Rosetta landen op de verre komeet. De sonde zal in september langzaam naar het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko vliegen zodat een landingsplek kan worden uitgezocht. Het liefste niet te dicht in de buurt van de lander Philae, die door Rosetta vorig jaar op 12 november is afgeschoten op de komeet. Mocht dat lukken, dan kan Rosetta wellicht met de laatste energie die beschikbaar is nog wat data over de komeet naar huis sturen.

Rosetta werd in maart 2004 gelanceerd en was tien jaar onderweg voor een rendez-vous met de komeet 67P. Het bereikte daarbij de planeet Mars, voor het achter de komeet aan terugkeerde richting aarde. Relatief dichtbij onze planeet vuurde Rosetta de lander Philae af op 67/P. Het was de eerste keer dat een ruimtevoertuig een landing op een komeet uitvoerde.