Rosetta in de problemen


Even leek het er op dat de missie van sonde Rosetta ten einde is. Maar het slimme ruimtevaartuig wist zichzelf knap te redden. Rosetta vliegt achter de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko aan en heeft enkele maanden geleden de Philae lander op het oppervlak van dat brok puin gezet. Sindsdien vliegt de sonde achter de komeet aan, richting de zon.

Maar 67P/Churyumov–Gerasimenko laat zo veel gruis los, dat de sensoren van Rosetta verstopt raakten. Daarbij ging het vooral over een systeem waarmee de sonde naar de sterren ‘kijkt’ om te kunnen navigeren. De angst was dat de sonde daardoor helemaal zou uitvallen.

Maar geheel zelfstandig deed Rosetta iets verstandigs, ze nam afstand van de komeet, waardoor het stof niet meer op de lens viel. Na verloop van tijd floepte de sensor weer aan, waardoor de sonde haar weg kan vervolgen, nu op ongeveer 100 kilometer van de komeet.

Lander Philae is ondertussen nog bezig aan een winterslaap. Een eerste poging om het ding te wekken is mislukt, er valt nog niet genoeg zonlicht op de panelen. Later deze maand wordt een nieuwe poging ondernomen.