Rosetta bereikt komeet


Tien jaar lang is ze onderweg geweest, de Europese ruimtesonde Rosetta. Maar al dat wachten wordt meer dan beloond. De beelden die de sonde terugstuurt van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko zijn spectaculair. Voor het eerst wordt een komeet in de vlucht zo uitgebreid bestudeerd. Voor het eerst worden zeer gedetailleerde foto’s gemaakt.

Die tonen een ‘oermaterie’ waaruit waarschijnlijk 4,6 miljard jaar geleden de aarde is ontstaan. Deze komeet leren kennen, staat gelijk aan het beter begrijpen van onze eigen planeet. Sterker nog, volgens sommige theorieën is het leven op aarde ontstaan door het inslaan van asteroïden en kometen vergelijkbaar met 67/P. Vindt Esa op deze komeet dezelfde sporen van leven?

De beelden van het oppervlak tonen een stoffige komeet met krassen, mogelijk van aanvaringen met kleinere brokken ruimtepuin. Ook is de komeet, van 4 kilometer doorsnee, behoorlijk rotsachtig, de lange tocht door het heelal heeft op geen enkele manier het oppervlak gladder gemaakt, zoals bij sommige andere kometen te zien is.

De Rosetta missie is al in de jaren tachtig gepland. Aanvankelijk zouden de Amerikanen meedoen, maar zij hadden andere plannen. Het bereiken en bestuderen van de komeet kost ongeveer een miljard euro. In november moet een landingsvaartuig vanuit Rosetta neerdalen op het oppervlak van de komeet.