Rookverbod redt levens


peuken afval

Waar sigaretten worden verboden, vermindert het aantal hartaanvallen. Het rookverbod redt duizenden mensen het leven.

Dat is het resultaat van een analyse van 3,7 miljoen Duitse ziekenhuisbestanden. Het is wereldwijd de grootste studie naar de gevolgen van rookverboden. Vooral het rookverbod in Duitse restaurants (2006) heeft het aantal hartaanvallen in Duitsland fors teruggebracht volgens de studie.

Ook de invoering van de wetten voor bescherming van niet-rokers op de werkvloer in 2007 betekende een verdere daling van het aantal hartaanvallen met in totaal 8 procent. Het aantal gevallen van angina pectoris, een voorloper van hartaanvallen, daalde zelfs met 13 procent. Dat betekent dat de cijfers op langere termijn nog gunstiger worden.

De studie werd bekostigd door DAK ziektekostenverzekering. Die zag de kosten voor de behandelingen van angina pectoris met 10 procent dalen. Na de invoering van het algemene rookverbod was de verzekeraar 20 procent minder kwijt voor behandelingen van hartaanvallen. Dat scheelt 7,7 miljoen euro per jaar, zo zegt de directie.

Vooral vrouwen kwamen minder in het ziekenhuis terecht met hartklachten na invoering van het rookverbod. De verzekeraar denkt dat het aantal mensen zonder hartklachten nog verder kan oplopen als het Duitse rookverbod algemeen wordt. Nu zijn er nog uitzonderingen voor kleine kroegen en verenigingen. Eerdere studies uit Ierland, Italië en de Verenigde Staten tonen dat aan: een algeheel verbod op roken is binnen enkele jaren goed voor duizenden minder doden.

Follow Faqtman on Twitter