Rookverbod leidt tot dikheid


Dat mensen op hun werk en in de horeca niet meer mogen roken, leidt tot meer kilo’s rond het middel.

Tot die conclusie komt een internationale groep economen. Deze groep bestudeerde gegevens over Amerikaanse werknemers tussen 1998 en 2006. In een open brief in het vakblad Economics Letters schrijven de onderzoekers dat een steeds strenger rookbeleid een ander gezondheidsprobleem veroorzaakt: vetzucht.

‘In de laatste drie decennia is het aantal mensen met obesitas gestegen van 15 procent in 1970 tot 34 procent in 2004, terwijl roken is verminderd van 37 naar 20 procent. Hoewel medische studies suggereren dat deze twee trends met elkaar te maken hebben, moet er nog hard bewijs worden gevonden.’

Het is niet gezond, maar je blijft er lekker slank bij.
Het is niet gezond, maar je blijft er lekker slank bij.

De economen denken dat bewijs nu wel in handen te hebben. Ze vergeleken gegevens van werknemers met elkaar. Daaruit blijkt dat rokende werknemers een Body Mass Index hebben die gemiddeld 1,8 punten lager is dan bij niet-rokers. De kans dat iemand obesitas heeft, is bij niet-rokers 9,4 procent hoger dan bij hun paffende collega’s. Vooral voormalige rokers nemen flink in gewicht toe, ze hebben 18,5 procent meer kans op obesitas dan mensen die blijven roken.

‘In 1998 had 69 procent van de Amerikaanse werknemers te maken met een rookverbod, in 2006 was dat 79 procent. In dezelfde periode steeg het aantal mensen met obesitas van 18,4 procent tot 26, 2 procent’, zo schrijven de economen. Hun conclusie: de toename van het aantal rookverboden heeft geleid tot 4 procent meer obesitas.

Verwante artikelen:

Dikke mensen vaker ziek

Restaurant op de hoek maakt dik

Uitgedrukte peuk kilt zin in sigaret