Roofdieren proeven geen zoet


Zeeleeuwen proeven geen zoet, net zo min als otters en hyena’s. Onder roofdieren lijkt een beperkte smaak wijdverbreid te zijn.

Op een normale dag proef je ze waarschijnlijk allemaal, de vijf smaken die de natuur voor ons in petto heeft. Zoet, zuur, bitter, zout en umami (de ‘hartige smaak) zijn voor ons allemaal waar te nemen. Maar voor sommige roofdieren is dat niet zo. Een paar jaar geleden werd al bekend dat katten geen zoet konden waarnemen. Minous mag dan dol op slagroom zijn, dat is vooral vanwege het vet, niet de suikers.

Zeeleeuw
Zeeleeuwen lusten geen koekjes. Foto: Wordless symbol

Nu blijkt ook zeeleeuwen, dwergotters en hyena’s totaal ongevoelig voor de verlokkingen van suikers, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het vaktijdschrift PNAS.

Onderzoekers kwamen er achter dat deze dieren door evolutie een gen zijn gaan missen dat het eiwit TAS1R2 aanmaakt. Dit eiwit zorgt er voor dat de smaakpapillen achter in je mond kunnen proeven of je koffie met of zonder suiker drinkt.

De studie toont aan dat het verlies van smaak receptoren onder roofdieren verrassend wijdverbreid is. Dit zou een gevolg zijn van het beperkte aanbod van voedsel – alleen vlees of vis – voor veel soorten. Veel roofdieren slikken hun prooi bovendien als één geheel door, zonder te kauwen.

Opmerkelijk: diersoorten die alleseters zijn – zoals beren en mensen – proeven niet alleen zoet, zij hebben er ook een voorkeur voor, ontdekten de onderzoekers.

Follow Faqtman on Twitter