Roodkapje ouder dan Jezus


Sprookjes lijken triviaal. Maar uit onderzoek blijkt dat deze verhalen soms wel duizenden jaren oud zijn en over de hele wereld worden verteld.

Zo werd altijd aangenomen dat Roodkapje hooguit een paar eeuwen oud is en dat de oorsprong in Frankrijk lag. Maar nu blijkt dat het verhaaltje van het meisje dat naar haar grootmoeder gaat, al in de zesde eeuw voor Christus werd verteld. Roodkapje is daarmee ouder dan sommige bijbelverhalen en sowieso ouder dan Jezus.

Bovendien heeft het verhaal een reis om de wereld gemaakt. Vanaf de oorsprong in (waarschijnlijk) het Midden Oosten is het zowel naar Europa als naar China gegaan. Maar onderweg is het wel een behoorlijk aangepast aan lokale omstandigheden.

In Europa wordt het meisje door een wolf bedreigd. In China door een tijger, omdat wolven daar veel minder voorkomen. In Iran, dat sinds jaar en dag streng islamitisch is, kan een meisje niet zo maar alleen over straat. Dus daar is roodkapje een jongetje. Er zijn in totaal zeventig varianten ontdekt van het verhaal, van Beijing tot Berlijn.

In alle verhalen is de boodschap wel steeds hetzelfde: je loopt als kind gevaar als je onbekenden vertrouwt. Het is eigenlijk een waarschuwing tegen kinderlokkers.