Roodkapje is Europees


Al jaren luidt de theorie dat Roodkapje en vele andere sprookjes van oorsprong uit China komen. Handelaren zouden het kinderverhaaltje hebben meegenomen en in Europa zou het sprookje over een tijger zijn veranderd in een vertelling over een wolf. Nieuw wiskundig onderzoek toont echter aan dat Roodkapje al in de eerste eeuw na Christus in Europa werd verteld en daarna pas naar China werd getransporteerd.

Voor het onderzoek van de universiteit van Durham (GB) werd gebruikt gemaakt van software die aan fylogenetische reconstructie doet. Normaal wordt deze software gebruikt om evolutionaire veranderingen van dieren en planten in kaart te brengen om zo te zien of organismes een gemeenschappelijke voorouder hebben. Maar het blijkt ook een prima methode om van allerlei varianten van één sprookje de oorsprong te achterhalen.

Die ligt dus in Europa, waarschijnlijk in Frankrijk of Italië. Ook bleek uit de wiskundige analyse dat Roodkapje en het sprookje De Wolf en de Zeven Geitjes dezelfde oorsprong hebben. Vanaf ongeveer het jaar 1000 ontwikkelen de twee zich tot verschillende sprookjes. Om de verwantschap vast te stellen, werden 72 varianten van beide sprookjes geanalyseerd.

Nog voor het ene sprookje zich ontwikkelde tot twee, vertrok het richting het oosten. Na een paar eeuwen van mond-tot-mond overdracht kwam het in China aan. Daar was de grote boze wolf veranderd in een tijger om het een lokaal karakter te geven.

Het onderzoek staat in het vakblad PlosOne.