Rood sporttenue voor grotere winkans


Sportploegen doen er goed aan hun spelers tijdens wedstrijden in rode outfits te hullen. De sporters gaan er niet beter van presteren, maar ze boezemen de tegenpartij onbewust angst in waardoor de kans dat ze winnen groter wordt.

Onderzoeksleider Daniel Farrely ontdekte dat mannen met veel testosteron in hun bloed een voorkeur hebben voor de kleur rood. Aan de universiteit van Sunderland werd uitgezocht wat voor effect dat heeft op het sportveld. Het geslachtshormoon wordt gekoppeld aan kenmerken als dominantie, agressie en flink competitief gedrag en deze eigenschappen beinvloeden de keuzes die sporters maken tijdens een wedstrijd.

Opmerkelijk genoeg zijn de mannen in het rood niet per definitie betere sporters, maar hebben ze wel een grotere kans om wedstrijden te winnen. De wetenschappers zetten een experiment op waarin ze 73 mannen tegen elkaar lieten strijden. Voorafgaand aan de wedstrijdjes werd het testosteronlevel van de deelnemers bepaald door een speekseltest en mochten ze kiezen tussen rood en blauw.

De mannen met veel geslachtshormoon in hun bloed kozen voor rood, maar presteerden niet beter dan de blauwen. Waarschijnlijk ligt het voordeel van rood dragen dus in de psyche van de tegenpartij. Wanneer zij tegenover een sportclub in rode shirts staan, denken ze: wat een dominante en sterke mannen, dat wordt een zware wedstrijd. En dan staan ze dus al achter.

Foto: Flickr.com/LEIJONAT