Rood licht leidt tot vervuiling


Door rood licht gereden? Je hebt nu een nieuw excuus als de politie je aanhoudt: je probeerde gewoon het milieu te sparen. Uit onderzoek van de University of Surrey (GB) blijkt namelijk dat rode lichten hotspots zijn voor vervuiling. Vooral fijnstof is in grote hoeveelheden aanwezig bij de lichten.

Dat komt omdat auto’s er afremmen, wat fijne deeltjes van remschijven afschaaft en vervolgens weer optrekken, waarbij de motor veel afvalstoffen produceert. Als een verkeerslicht er druk is, doen auto’s dat zelfs meerdere keren achter elkaar, als ze bij groen niet allemaal verder kunnen rijden.

In vergelijking met verkeer dat doorrijdt, is de belasting door fijnstof zelfs 29 keer hoger bij een stoplicht, zo blijkt uit metingen van de universiteit.

De onderzoekers raden automobilisten zelfs aan om bij stoplichten hun ramen dicht te houden, geen ventilator aan te doen en de afstand tot andere auto’s te maximaliseren. Bij stoplichten gaan wachten of er gezellig gaan kamperen is uiteraard helemaal een taboe, zo valt te lezen in het vakblad Atmospheric Environment.