Rondwormen dokteren zelf


Wetenschappers zijn weer een stap dichter bij het verbinden van beschadigde zenuwcellen.

Onderzoekers van de universiteit van Queensland, Australiƫ, hebben het moleculaire mechanisme ontdekt dat het vastgroeien van beschadigde axonen regelt bij rondwormen (Caenorhabditis elegans). Axonen verzorgen de informatieoverdracht in het zenuwstelsel. Rondwormen komen overal voor en leven vooral in de bodem, of ze liften mee in mens en dier als parasiet.

Het mechanisme bij de rondwormen lijkt enigszins op een mechanisme in menselijke cellen, apoptosis geheten. Apoptose speelt onder meer een belangrijke rol bij de embryonale ontwikkeling. In het embryo zorgt apoptose ervoor dat ongewenste weefsels verdwijnen, zoals de aanleg van zwemvliezen weer na verloop van tijd verdwijnt.

Zodra een cel niet meer nodig is, regelt het zijn eigen dood en geeft het een signaal af dat het kan worden opgeruimd. De beschadigde zenuwcellen van de rondwormen geven een soortgelijk signaal af, maar dan juist als noodoproep.

De resultaten van het onderzoek zijn maar een kleine stap richting reparatie van beschadigingen in ons zenuwstelsel, zoals dwarslaesie. De volgende fase in het onderzoek is te ontdekken of gewervelde dieren soortgelijke mechanismen kennen. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.