Rommelig bureau verhoogt productiviteit


Chaos in huis is rommel in de bovenkamer, wordt vaak beweerd. Maar onderzoekers van de Universiteit van Groningen beweren dat dit mogelijk niet klopt. Uit een van hun onderzoeken is namelijk gebleken dat een rommelig bureau de efficiënte van een werknemer juist kan stimuleren.

'If a cluttered desk signs a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?' (Albert Einstein)

Het is bekend dat genieën als Albert Einstein en Roald Dahl graag werkten tussen de rotzooi, maar ook ‘normale’ mensen zouden hier baat bij kunnen hebben. In een serie van zes experimenten, vonden de onderzoekers dat proefpersonen die op verschillende manieren werden geconfronteerd met chaos, bijvoorbeeld door te werken aan een rommelig bureau, of door te winkelen in een ongeorganiseerde winkel, zich beter konden focussen en helderder gingen nadenken. Bovendien zouden mensen hun problemen op een creatievere manier oplossen. Visuele en mentale rommel leidt gek genoeg dus tot meer structuur in je hoofd.

Is je collega zich weer eens aan het ergeren aan jouw rommelige bureau, dan heb je vanaf nu een argument om hem tegen te spreken.

Bron: Journal of Consumer Research Foto: Raindog, Flickr