Romeinen hadden supermortel


Waarom staan zo veel oude Romeinse gebouwen nog recht overeind? De stad Rome is in de afgelopen twee millennia vaak genoeg getroffen door aardbevingen. Met die onderzoeksvraag begon een groep ingenieurs van de University of California in Berkeley (VS) aan een grondige analyse van gebouwen in de Italiaanse hoofdstad. Hun conclusie? Het is de mortel.

Daar kwamen ze achter door de constructies met röntgenstraling door te lichten. Daarbij kwam aan het licht dat in de mortel veel vulkanische as is verwerkt. Dat is bij het bouwen vermengd met een kalkmengsel. Bij het uitharden ontstaat door een chemische reactie een mix van calcium en aluminiumsilicaat. Die combinatie van stoffen is bijzonder stevig, bleek toen de Amerikanen het namaakten.

Het is veel beter dan moderne mortel bestand tegen scheuren door mechanische wrijving – een aardbeving bijvoorbeeld – en het stoot water veel beter af. Daardoor verzwakt het niet door interne erosie. Het spul lijkt zelfs sterker dan beton, omdat het bij lagere temperaturen uithardt en daardoor minder gevoelig is voor kleine scheurtjes.

De Amerikanen zeggen in het wetenschappelijke tijdschrift Pnas dat de mortel ook in deze tijd goed zou kunnen werken. Ze raden aan om een moderne versie te maken voor bouwen in aardbevingsgebieden. Een ideetje voor Groningen misschien?