Rome vandaag verwoest?


De Italiaanse hoofdstad Rome zou vandaag worden getroffen door een zware aardbeving, mensen zijn in paniek.

De schuldige is Raffaele Bendandi, een Italiaanse onderzoeker die in 1979 stierf. Bendandi had geen opleiding genoten, toch ontving hij allerlei onderscheidingen voor zijn werk op het gebied van aardbevingen. In de jaren zeventig deed hij een opmerkelijke voorspelling: Rome zou op 11 mei 2011 worden getroffen door een zware beving.

Nu zijn aardbevingen zeer moeilijk te voorspellen, dus hoe kwam Bendandi tot zijn uitspraak?

Rome: na vandaag alleen een rokende puinhoop, of toch de 'eeuwige stad'? Foto: Oliver Bonjoch.

De ‘natuurkundige’ dacht – net als veel van zijn tijdgenoten – dat aardbevingen mede werden veroorzaakt door de stand van de maan en planeten. De zwaartekracht van deze objecten zou de tektonische platen van de aarde een laatste duwtje geven, waardoor een aardbeving ontstaat.

Deze theorie is in de loop der jaren afgedankt, de zwaartekracht van de maan is te klein om een stuk aardmantel op te heffen. De andere planeten hebben helemaal geen invloed. Voorspellingen van catastrofale aardbevingen begin jaren tachtig (toen alle planeten in ons zonnestelsel op één rij stonden) kwamen niet uit.

Toch geloven veel Romeinen Bendandi. De Italiaanse televisie toonde gisteren beelden van mensen die de stad verlaten. Anderen hebben vrij genomen om hun familie te beschermen. Ook zouden er minder toeristen zijn dan normaal.

Follow Faqtman on Twitter