Roltraplopers zijn asociale horken

Nederlanders doen het onbewust goed


roltrappen

De trein komt aan op Centraal Station. De gebruikelijke drukte bij de roltrappen naar de stationshal volgt. Rechts staan mensen, links lopen reizigers. Althans, dat is de bedoeling, Nederlanders begrijpen de internationale roltrapetiquette niet goed en bezetten vaak de hele roltrap staand. Of zijn Nederlanders juist slim? Onderzoek wijst uit de staan op de hele roltrap het meest sociale is.

Consultants van Capgemini in de Britse hoofdstad Londen, berucht vanwege de lange roltrappen in de metro, deden onderzoek op halte Green Park, bij hun kantoor. Soms liepen ze de roltrap op, soms stonden ze. In het eerste geval waren ze in 26 seconden boven, in het tweede duurde het 40 seconden. Dat veranderde drastisch als het zeer druk was in spitsuur.

Wanneer het nokvol was in de metro en 40 procent van de mensen liepen, was de gemiddelde tijd voor de mensen die stil stonden op de roltrap 138 seconden, tegen 46 seconden voor de wandelaars. Vooral de opgang en afgang van de roltrappen waren chaotisch.

Maar als iedereen stond – bijvoorbeeld als een Nederlandse toerist de linkerbaan ophield – was de gemiddelde tijd voor iedereen 59 seconden. Voor wandelaars betekende dat een verlies van 13 seconden, maar voor stilstaande reizigers een verbetering van liefst 79 seconden. Hun grootste winst was onder- en bovenaan de roltrap.

Het is een capaciteitsprobleem, ontdekten de onderzoekers. Hoe meer mensen lopen op de roltrap, hoe minder efficiënt er gebruik wordt gemaakt van de ruimte op de treden. Iemand die staat, maakt tijdens de rit naar boven (of onder) gebruik van één trede. Iemand die loopt, gebruikt er veel meer. Er passen daartoe minder mensen op de roltrap, wat de wachttijd voor passagiers die er op willen komen laat stijgen. Lopers zijn dus asociale horken.

De proefneming bevestigt een eerder experiment van London Undergrond zelf. Die deden in 2015 op Holborn Station een proef waarbij mensen niet mochten lopen op de (lange) roltrappen. Het resultaat was dat de rijen met 30 procent slonken.