Rokers: stop voor je 30ste


Veel rokers willen ‘ooit nog wel eens’ stoppen. Maar vooral niet in de nabije toekomst. Dat verandert misschien door een nieuwe studie die aantoont dat bij vrouwen voor je dertigste stoppen de kans op dood door roken met 97 procent afneemt. Vrouwen die op hun veertigste nog roken, hebben een drie keer zo grote kans om in de zes jaar daarna te sterven dan niet-rokers. Ze gaan ook gemiddeld tien jaar eerder dood.

Deze cijfers zijn afkomstig uit een zeer groot opgezette studie van meer dan een miljoen vrouwen in Groot Brittanniƫ tussen 1996 en 2001. Het onderzoek toont aan dat stoppen met roken op alle leeftijden goed is voor je gezondheid. Ook vrouwen die op hun veertigste stopten zagen hun kansen op een voortijdige dood dramatisch dalen. Maar hoe vroeger je stopt, hoe beter het is, zeggen de onderzoekers uit Oxford in het medische vaktijdschrift The Lancet.

Volgens het artikel is er ook niet zoiets als ‘een beetje roken’ of ‘roken voor de gezelligheid’. Zelfs vrouwen die maar een paar sigaretten per dag roken, hebben een twee keer zo grote kans om dood te gaan dan niet-rokers. Van alle sterfgevallen door rokende vrouwen tussen hun vijftigste en tachtigste, wordt twee derde veroorzaakt door het roken.

Follow Faqtman on Twitter