Rokers onderschatten gevaar sigaretten


Er wordt al decennia verteld dat roken slecht voor je is. Het staat zelfs op de pakjes. Maar of die boodschap is aangekomen? Bij een deel van de rokers in ieder geval niet. Onderzoek in Frankrijk toont aan dat mensen denken dat een paar sigaretten per dag helemaal niet slecht is. Een derde denkt zelfs dat je van minder dan tien sigaretten geen longkanker kunt krijgen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Hopital Nord in Marseille. In het onderzoek werd een aantal uitspraken voorgelegd aan 1600 mensen uit de omgeving van de Franse havenstad in de leeftijd tussen 40 en 75.

Het was niet de enige opmerkelijke uitkomst. Zo beschouwde de helft van de rokers het risico op longkanker bij zichzelf niet hoger dan gemiddeld; 40 procent wist niet dat het risico op longkanker ook na het stoppen met roken hoger blijft.

Volgens de onderzoekers tonen deze uitkomsten aan dat rokers zichzelf een rad voor ogen draaien. Ze vergoelijken hun slechte gewoonte om maar niet te hoeven stoppen. Plaatjes van verkankerde longen of boodschappen als ‘rokers sterven eerder’ hebben schijnbaar geen effect, mensen gebruiken die kennis niet.

De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd op de European Lung Cancer Conference (ELCC) in Zwitserland.