Roker raakt tanden kwijt


tandarts

Sigaretten zijn zeer schadelijk – dat is niets nieuws. Toch lijkt de wetenschap iedere keer weer een nieuw nadeel te vinden. De laatste ontwikkeling? Sigaretten beschadigen niet alleen de longen, rokers hebben ook een significant verhoogd risico hun tanden te verliezen.

Dit blijkt uit de lange-termijn studie van een internationaal onderzoeksteam. Vergeleken met niet-rokers was bij rokers het risico van voortijdig verlies van hun tanden 2,5 tot 3,6 maal hoger. De wetenschappers hebben meer dan 23.300 proefpersonen waargenomen.

De belangrijkste oorzaken van het verlies van tanden zijn verval en ontsteking van het tandvlees. Roken kan parodontitis veroorzaken, een chronische ontsteking van de zachte delen van de mond. Daardoor zitten tanden minder goed vast en kunnen ze uiteindelijk uit de mond vallen.

Maar er is goed nieuws. Bij mensen die stoppen met roken, neemt het risico binnen korte tijd af, schrijven de onderzoekers in het Journal of Dental Research. Het duurt echter tot tien jaar, totdat het gevaar voor tandverlies terug is op het niveau van niet-rokers.