Roker moet appels eten en thee drinken


appels

De meeste rokers krijgen kanker door hun verslaving. Wil je dat niet, dan kun je het beste stoppen. Maar er is nog een manier om de kans op een pijnlijke en langzame dood te verkleinen: appels eten en thee drinken. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen, na lang onderzoek.

Zij analyseerden gegevens van een Deens langetermijnonderzoek dat onder andere de voeding van meer dan 56.000 deelnemers in de leeftijd van 52 tot 60 gedurende een periode van 23 jaar bestreek. Uit die evaluatie bleek dat degenen die regelmatig voedingsmiddelen met een hoog flavonoïden-gehalte consumeerden, minder kans hadden om te overlijden aan kanker of hartziekten.

Deze beschermende effecten waren vooral uitgesproken bij mensen die als rokers of drinkers een verhoogd risico liepen op dergelijke ziekten.

Flavonoïden zitten in groenten, fruit, zaden, noten en dranken als thee, cacao en wijn. Deze organische verbindingen dragen ook bij aan de smaak van voedsel. Flavonoïden zijn ook krachtige antioxidanten, ze helpen bij het transport van vitamine C in het lichaam en ze beschermen de celwanden. Al eerder is gebleken dat je er slimmer van wordt en ze een kankerremmende werking hebben.

Dat laatste is nu bevestigd door de Denen. Het laagste risico op kanker en hartaandoeningen was bij die deelnemers die dagelijks ongeveer 500 milligram flavonoïden consumeerden. Dit is de hoeveelheid in een kopje thee, een appel, een sinaasappel, 100 gram bosbessen en 100 gram broccoli. Samen leveren deze voedingsstoffen een breed scala aan flavonoïden, in totaal 500 milligram.

Maar, zo zeggen ze erbij, het allerlaagste risico is als je niet rookt en weinig drinkt. Daar kan geen appel tegenop.